Flere og flere beslutter sig for at blive veganer eller vegetar, og ændre deres kost, ved at spise mere grønt. Det behøver bestemt ikke være spor kedeligt. Der findes et hav af superlækre retter rundt omkring, så det er nemt at komme i gang.

Men hvorfor begynde med at spise plantebaseret?

Det kan der kan være så mange forskellige grunde til, men ofte er det klimaet og bæredygtigheden, der har en betydning. Dyrevelfærden er også vigtigt i denne henseende. Derfor fravælger eller reducerer en veganer eller vegetar sit forbrug af kød.
Hvad man kan få ud af de sunde og næringsrige grøntsager er helt fortræffeligt. Man kan kokkerere og eksperimentere med hele paletten, og få smage sammen med farver til at få mundvandet til at løbe. Alle kan leve vegetarisk. Man kan sagtens kombinere en sund, bæredygtig og dyrevenlig livsstil med moderne, let og lækker madlavning. Når man er veganer, undgår man animalske produkter. Det kræver at kroppen skal have nok protein på en vegansk kost, og det kræver en seriøs planlægning.

Hvad er forskellen på Vegetar eller Veganer

Vegetar En vegetar lever af planteføde med eller uden supplement af mælkeprodukter og æg. Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.

Veganer En veganer lever også plantebaseret, men undgår alle animalske fødevarer. Det er produkter som kød, mælk, æg, ost, honning, læder, pels, uld, produkter testet på dyr mv.

Udfordringerne kan være store

Den veganske livsstil er ret restriktiv, og for at få alle de nødvendige næringsstoffer, kroppen har brug for, kræver det noget.
Når du undlader mejeriprodukter, er du nødt til at sikre, at du får tilstrækkelig calcium og D-vitamin på en anden måde. Bladgrøntsager og tofu kan give calcium, såvel som sojamælk eller appelsinsaft. Mælkealternativer indeholder også D-vitamin, ligesom nogle morgenmadsprodukter er. En anden god kilde til D-vitamin er svampe. Jern, zink og vitamin B12 skal også erstattes, og da man undgår de animalske proteiner, skal du finde alternative kilder til disse næringsstoffer. Dette for at sikre, at alle dine ernæringsbehov bliver opfyldt.
Da der ikke naturligt er vitamin B12, er veganere nødt til at få dette næringsstof fra befæstede fødevarer og / eller kosttilskud. Zink er derimod ret let at få gennem grønt. Havre, nødder, frø, bønner,  tofu er godt.

Veganer eller Vegetarer og andre, der spiser lidt eller intet kød, skal være særligt opmærksomme på at få protein.

Hvordan får man nok protein når man er veganer eller vegetar?
Det kan lade sig gøre at få dækket sit proteinbehov gennem vegetabilsk mad, som for eksempel ærter, linser, bønner og nødder.
Man du kan også vælge den sikre måde ved at tage et
proteintilskud
som er glutenfri og vegan.

Se videoen nederst på siden for mere info

Her er lidt tør fakta om proteiner og aminosyrer

Proteiner består af byggesten, der kaldes aminosyrer, som kroppen bruger til at fremstille vigtige proteiner. Af de 21 aminosyrer, der forekommer i fødevarer, anses de ni som væsentlige, fordi kroppen ikke selv kan fremstille dem. Så derfor er de nødt til at komme fra kosten.

Dyreproteiner er “komplette” proteiner

De indeholder alle ni essentielle aminosyrer. Men – med undtagelse af sojabønner – mangler de fleste plantefødevarer en eller flere essentielle aminosyrer, så de betragtes som ufuldstændige. Der er dog en relativt let løsning til dette.

Man skal sikre sig, at kroppen får alle de væsentlige byggesten, den har brug for. En af fordelene ved plantebaseret proteinpulver (fra soja, ærter, ris, quinoa og hamp) er, at de tilbyder protein til relativt få kalorier.
De er lette at tilføje til fødevarer, både som
protein shakes, havregryn og supper for at øge proteinerne. – Du kan skræddersy dit personlige behov for hvor meget proteinpulver du skal have.

Plantebaserede proteiner

Soja! Det er et af de få komplette plantebaserede proteiner, som så betyder, at det indeholder alle de ni essentielle aminosyrer, som vores krop ikke kan producere alene.

Herbalife Ernæring bruger stolt sojaprotein i Herbalife® Formel 1-protein shakes.