Hvad er dit og hvad er dat? En Ordforklaring må der til.

Da der kan være mange fremmede ord på denne hjemmeside, har jeg skrevet en lille ordforklaring.

ALOE VERA: En plante, anvendt i århundreder, og som har en positiv indvirkning på kroppen – både ind-og udvendigt.

AMINOSYRE: En vigtig byggeblok af proteiner.

ASKORBINSYRE (C-VITAMIN)
Et vitamin, som kroppen har brug for i forbindelse med dannelse af væv og alle kropsdelenes sundhed. Findes i mange fødevarer.

BODY MASS INDEX (BMI):
En bred måling, der anvendes til at finde en persons sunde vægtområde baseret på både vægt og højde.

ENERGI (FØDEVAREENERGI):
Fødevareenergi kommer fra de fødevarer, vi spiser, og hvert makronæringsstof (plus alkohol) gør en forskel på mængden af energi pr. gram næringsstof. Fødevareenergi måles i kalorier eller kilojoule.

ENZYM: Et protein i kroppen, der sætter skub i de biologiske processer.

FEDT: Et energipakket makronæringsstof, der er vigtigt for ens velbefindende. Fedtstoffer kan være mættede (også kaldet dårlige fedtstoffer) eller umættede (også kaldet gode fedtstoffer).

sundefibreFIBRE: Findes i hele frugter, grøntsager, bønner og korn, som f.eks. havre og brune ris. De indeholder mange vitaminer og mineraler og hjælper med at give regelmæssig afføring. Fibre kan enten være opløselige eller uopløselige .

FRUKTOSE: Et naturligt sukker, der findes i de fleste typer frugt og i visse grøntsager.

GLUKOSAMIN: En naturlig forbindelse, som findes i næringsrig brusk.

GRØN TE: En te med en naturligt forekommende kilde til koffein og med en lang historisk brug verden over.

GUARANA: En sydafrikansk busk, der er en naturlig koffeinkilde.

ILTNING: Opstår, når den livsvigtige ilt forbrændes i menneskekroppen og producerer de såkaldte frie radikaler, der er biprodukter i kroppen.

KULHYDRAT-ELEKTROLYT: Som regel anvendes det til at beskrive f.eks. bestemte væsker samt visse isotoniske sportsdrikke, hvor balancen af salt og elektrolytter understøtter, at kroppen rehydreres under og efter motion.

KALCIUM: Et vigtigt mineral, der hjælper med at bevare sunde knogler og tænder, og som spiller en vigtig rolle i forbindelse med musklernes funktion.

KALIUM: Kalium er et vigtigt mineral og mikronæringsstof i human-ernæring, som findes i cellerne. Det er et vigtigt mineral, der opretholder kroppens væske- og elektrolyt-balance.

KALORIE: En måleenhed for, hvor meget energi mad indeholder.

KOFFEIN: Findes i mange planter. Kendt for at være med til at forbedre koncentrationen og øge gøre en mere vågen.

KULHYDRAT: Et makronæringsstof, der omfatter sukker, stivelse og fibre, og det er kroppens primære energikilde. Kulhydrater grupperes som simple eller komplekse.

L-ARGININ: En aminosyre, der fungerer sammen med kroppen for at producere kvælstofilte naturligt.

NATRIUM: Et vigtigt mineral, der spiller en vigtig rolle i mange af kroppens funktioner: væskebalancen, blodmængde og muskelfunktioner. Findes ofte i store mængder i kosten, især i forarbejdede fødevarer.

oil-1053785-sOMEGA 3-FEDTSYRER: Vigtige næringsstoffer, der som del af en afbalanceret og varieret kost er med til at understøtte et sundt hjerte.

PLANTENÆRINGSSTOFFER: Nærinsstoffer, der stammer fra planter med mange hidtil ukendte helbredsmæssige fordele.

PROTEIN: Kroppen har brug for forskellige typer proteiner til de forskellige funktioner, som f.eks. bevægelse (muskler), vækst (hormoner), fordøjelse (enzymer) og synet. Proteiner består af molekyler kaldet aminosyrer.

SCHIZANDARABÆR: En ordforklaring siger at de er en naturlig urt med antioxidantiske egenskaber, og som menes at understøtte kroppens immunforsvar.

ordforklaring GroenneSojaboennerSOJAPROTEIN: Et protein, der kommer fra sojabønner, og den eneste vegetariske kilde, der er et komplet protein. Lig animalske proteinkilder, som f.eks. kød, æg og mælk.

STOFSKIFTE: Den fysiske og kemiske proces i kroppen, der skaber og forbrænder energi.

VALLEPROTEIN: Et protein, der isoleres fra valle, som er et biprodukt af mælk. Det anvendes ofte af bodybuildere og sportsudøvere til at øge musklernes udvikling og understøtte restitutionen.

VEJLEDENDE DAGLIGT INDTAG:
Overordnede retningslinjer anvendes til at afgøre, hvor meget energi og hvor mange næringsstoffer der skal bruges for at opnå en balanceret kost til en gennemsnitsvoksen med en normal vægt og med et normalt motionsniveau.

Hvis jeg skulle have glemt at forklare et fremmedord, så kontakt mig på 2860 0682